در پست قبل به انواع شکستگی و نحوه انجام کمک های اولیه پرداختیم. در این پست به موارد محدودیت ها و رژیم غذایی مناسب در دوران نقاهت شکستگی استخوان خواهیم پرداخت.
موارد محدودیت غذایی:
برای بهبود هرچه سریعتر شکستگی استخوان لازم است تا از مصرف مواد غذایی که جذب کلسیم را محدود می کنند پرهیز شود.
1-فیتات ها: در مغزها، دانه ها و غلات یافت می شود. آنها به راحتی به کلسیم متصل می شوند بنابراین دسترسی آن برای جذب محدود می شود. سعی کنید غذاهای حاوی فیتات و لبنیات را با هم نخورید.
2-اگزالات ها: در سیب زمینی شیرین، ریواس، اسفناج و چغندر یافت می شود. مولکول های بسیار واکنش پذیر به کلسیم متصل می شوند بنابراین جذب آن را کاهش می دهد. این غذاها تداخل با ذخیره کلسیم در سلول ها دارند. این موارد غذایی را حذف نکنید فقط توجه داشته باشید که آنها بهترین تامین کننده کلسیم نیستند.
3-الکل: با فعال شدن ویتامین D توسط کبد و کلیه ها تداخل می کند. آنزیم های فعال کننده ویتامین D در کبد را مهار می کند. ادرارآور است بنابراین دفع کلسیم را از طریق ادرار افزایش می دهد. سطح هورمون پاراتیروئید (PTH) را افزایش می دهد و در نتیجه ذخایر کلسیم را در بدن کاهش می دهد. سعی کنید مصرف الکل خود را محدود کنید.
4-کافئین: بیشتر در چای و قهوه وجود دارد. به نظر می رسد نوشیدن بیش از 3 فنجان چای یا قهوه در روز باعث کاهش جذب کلسیم می شود. اعتقاد بر این است که کافئین با تداخل در جذب ویتامین D، جذب کلسیم را کاهش می دهد. البته دانشمندان هنوز در حال تحقیق روی این مورد هستند. کافئین همچنین ادرار آور است بنابراین دفع کلسیم را از طریق ادرار افزایش می دهد.
باید ها و نباید های محدودیت غذایی:
بایدها:
1-رژیم غذایی شامل غذاهای غنی از کلسیم باشد. (لوبیا، شیر، پنیر، توفو، ماهی، میوه های خشک)
نبایدها:
1-از مصرف محصولات کافئین دار خودداری کنید.
2-مصرف غذاهای حاوی فسفر و همچنین مصرف نوشابه را محدود کنید.
3-هرگز غذاهای غنی از آهن را همراه با غذاهای غنی از کلسیم مصرف نکنید زیرا ممکن است منجر به سوء جذب شود.
4-غذاهایی با سطوح بالای اسید اگزالیک مانند اسفناج، سیب زمینی شیرین، ریواس و لوبیا از جذب کلسیم جلوگیری می کنند. بنابراین از مصرف غذاهای غنی از کلسیم در کنار این غذاها خودداری کنید.
اقلام غذایی که می توانید به راحتی مصرف کنید:
1-غلات و فرآورده های غلات: ارزن، آرد سبوس دار.
2-حبوبات و بنشن: عدس، نخود، لوبیا چشم بلبلی، سویا.
3-میوه ها و سبزیجات: سیب، انگور، لیمو، پرتقال، انبه خام، هویج، چغندر، کدو، خیارچنبر، اسفناج، پیازچه، سیر، کرفس، زنجبیل.
4-شیر و فرآورده های شیر: شیر، کشک، پنیر لور(دلمه شده)، دوغ، کره، فرنی.
5-گوشت، ماهی و مرغ: ماهی های آب شیرین و شور، تخم مرغ، مرغ.
6-آجیل و روغن: بادام، کشمش، پسته، گردو، روغن نباتی، روغن خردل.
برای مطالب بیشتر در زمینه رژیم غذایی مناسب در دوران نقاهت شکستگی استخوان می توانید به صفحه اینستاگرام شرکت بهبود گستر افق پارسیان مراجعه نمایید.